Zonder overleg met de cliëntenraad werden op enkele locaties van zorgorganisatie Driestroom de keukens gesloopt. ‘Te duur’. De vers bereide maaltijd verdween en maakte plaats voor kant-en-klaarmaaltijden. Tot grote ontevredenheid van de cliënten. De cliëntenraad kwam in opstand.
Op de achtergrond klinkt het gerammel van potten en pannen en gespetter van gebraden vlees. De geur uit de open keuken komt de huiskamer in, terwijl de cliëntenraad vertelt over zijn strijd voor lekker en vers gekookt eten. “Het begon jaren terug,” weet Annelies Vermeulen, ondersteuner van de cliëntenraad en aanjager van het proces. “Op een gegeven moment kwam de cliëntenraad erachter dat er in de woonvormen niet meer zou worden gekookt. Sommige keukens werden zelfs gesloopt en er kwamen kant-en-klaarmaaltijden, zonder dat de cliëntenraad om advies was gevraagd.”
Wél serieus
Toen de cliëntenraad daar tegenin ging en er een ongevraagd advies over gaf, werden de bezwaren in eerste instantie van de hand gewezen. Uiteraard liet de centrale cliëntenraad het daar niet bij zitten. Harry van Strijp, voorzitter van de centrale cliëntenraad vertelt: “De kwaliteit van het eten ging er in de ogen van cliënten op achteruit. Als raad hebben we over eten verzwaard adviesrecht, dus moesten ze wel naar onze inbreng luisteren.” Na verloop van tijd kwam er een directie die de klachten over de maaltijden wél serieus nam. Er werd op advies van de cliëntenraad gekeken naar een andere oplossing. Driestroom kwam daarop in contact met foodservicebedrijf Albron, waarbij hun concept Kookdame in beeld kwam.
Kookdame
De Kookdame (dat kan ook een kookheer zijn overigens) is ontwikkeld voor kleinschalige woonvormen. Elke locatie heeft haar eigen Kookdame zodat de cliënten ook met de persoon vertrouwd raken. Hij of zij kookt iedere dag in een aantal uur een maaltijd, als het kan samen met bewoners. Gewoon in een huiselijke sfeer: de open keuken in de woonkamer. Bewoners zitten erbij of helpen mee. “We zijn uiteraard zelf ook een keer gaan kijken hoe het in z’n werk gaat en het sprak ons direct erg aan, vooral het sociale aspect.” Al snel werd besloten om met Albron in zee te gaan. Driestroom wilde eigenlijk dat alle locaties automatisch zouden overgaan op dit concept. Annelies: “De cliëntenraad vindt echter terecht dat het altijd de beslissing van de cliënten zelf moet blijven. Daarom kunnen bij Driestroom cliënten van iedere woonvorm zelf beslissen om wel of niet in zee te gaan met de Kookdame.”
En het eten? Harry van Strijp: “De cliënten van Driestroom zijn er zeer tevreden over dat er weer zelf wordt gekookt. Ook als cliënten speciale wensen hebben of aan een dieet gebonden zijn, is dat geen enkel probleem.” Annelies beaamt dit. “We zien dat cliënten er veel meer tevreden over zijn. Nu kan iedereen die dat wil ook een steentje bijdragen. Er is weer leven in de brouwerij. Ook positief is dat de Kookdames en -heren echt liefde hebben voor het koken en dat proeven de cliënten. En als er iets niet goed is, melden cliënten dat direct bij de Kookdame.”
Meer weten over de Kookdame? Kijk op www.loc.nl/kookdame of www.albron.nl.
Oorspronkelijke publicatie: Zorg & Zeggenschap, december 2014
Comments