top of page

Digitaal platform Tweespraak: dichter bij de leefwereld van de cliënt

Foto van schrijver: Kasper PapingKasper Paping

Hans Vos, gebiedsdirecteur bij ZZG Zorggroep, is vanaf het begin – zo’n drie jaar geleden – betrokken bij de ontwikkeling van Tweespraak. Tweespraak is een digitaal platform waar 24 uur per dag, zeven dagen in de week cliënten/familie/vrienden ervaringen over hoe zij de zorg- en dienstverlening beleven kunnen doorgeven. En waarmee de zorgorganisatie (snel) in staat is om verbeteringen in de zorg door te bereiken. Binnenkort kunnen ook andere organisaties gebruikmaken van de Tweespraak-methode.


ZZG Zorggroep heeft de afgelopen jaren nadrukkelijk gezocht naar nieuwe methoden en middelen om de dialoog te zoeken en de zorg en dienstverlening te kunnen verbeteren. “Methoden en middelen waarmee we de verhalen van bewoners kunnen ‘vangen’ en samen met alle partijen – waaronder de cliëntenraden – de zorg en dienstverlening kunnen verbeteren en mensen met elkaar kunnen verbinden,” aldus Hans Vos. Om dat te bereiken zijn er naast de digitale formulieren en verwerking daarvan – het product Tweespraak dus – ook panelgesprekken ingevoerd. “Tweespraak is een digitaal platform dat de signalen/behoeften opvangt die onder bewoners/familie leven. Daarnaast willen we de dialoog nog meer op gang brengen in een context waar niet ‘zorg’ op de voorgrond staat, maar het verhaal dat mensen aan elkaar vertellen en dat bijdraagt aan nieuwe contacten. Samen met Tweespraak zorgen die er voor dat de dialoog wordt versterkt.”

Leefwereld cliënten

De panelgesprekken (volgens de narratieve methode) zijn in combinatie met Tweespraak volgens Hans Vos interessant. Bijvoorbeeld om op een andere wijze om te gaan met de traditionele medezeggenschap, die nu via cliëntenraden verloopt. “Het is zoeken naar methoden en middelen die dichter aansluiten bij de leefwereld van cliënten. De relatie met de achterban is vaak een probleem voor cliëntenraden en dat kan Tweespraak – aangevuld met panelgesprekken – opvangen.” Nu is het zaak om te zorgen dat de nieuwe werkwijze zorgt voor veel signalen van en door bewoners en medewerkers. “We hebben medewerkers geïnformeerd en folders gemaakt voor bewoners. Verder maakt Tweespraak nu onderdeel uit van het zorgplanproces. De signalen die naar boven komen verwerken we vervolgens ook weer in Tweespraak.”

Inmiddels zijn de eerste resultaten verzameld. De meeste meldingen komen via de medewerker binnen (73 %). 27 % komt vanuit de cliënt, eventueel via familie of vrienden. Veel van de signalen gaan over bejegening en over de woonomgeving. “Het leuke is dat blijkt dat cliënten juist de behoefte hebben om positieve feedback te geven. Maar het is natuurlijk ook mooi als je naar aanleiding van meldingen, verbeteringen kunt doorvoeren. Of als mensen zelf met oplossingen komen.”

Samenredzaam

Eigenlijk, zo vindt Hans Vos, werkt deze methode het beste als een zorginstelling tegelijkertijd ook een aantal andere invalshoeken kiest over de wijze waarop het de zorg en dienstverlening ziet en organiseert. Bij ZZG Zorggroep is dat ook gebeurd. “Bij ZZG Zorggroep is iemand aangesteld die, los van de zorg, samen met cliënten op zoek gaat naar nieuwe verbindingen, nieuwe netwerken en nieuwe kansen om het eigen leven te blijven voortzetten. We willen bewoners zoveel mogelijk ondersteunen om (samen)redzaam te zijn en daar als zorgorganisatie in te faciliteren. Maar dat vergt van alle partijen wel een cultuuromslag.”

Het is volgens Hans Vos dan ook niet genoeg om alleen het product Tweespraak te kopen. “Tweespraak wordt aangeboden inclusief een quickscan waarmee onder andere de cultuur van de eigen organisatie kan worden doorgelicht. Verder is het van belang dat het bij de kernwaarden van je zorginstelling past. In ons geval: mensgericht, maatschappelijk ingebed en economisch houdbaar.” Het ontwikkelen van Tweespraak en de narratieve methode heeft veel tijd gekost en nu is het tijd om te oogsten. Tweespraak is ontwikkeld bij ZZG Zorggroep maar wordt nu als zelfstandig merk en bedrijf doorontwikkeld. “Er zit niet alleen een doel achter, maar ook een bedoeling. Samen met cliënten naar een verbeterde leefwereld toe.”

Oorspronkelijke publicatie: LOC.nl, 30 september 2013

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Voetbalvoorspelling: de winterstand

“Waarom heb ik zo lang de stand van de voetbalvoorspelling niet bijgewerkt,” was het eerste dat ik dacht na het zien van de winterstand....

Comments


Post: Blog2 Post
  • Twitter
  • Instagram

©2023 door kasatari.wix.com . Deze tekst is niet live geschreven. 

bottom of page