De spelers op het veld kennen we allemaal, maar wie doen achter de schermen bij PSV het werk? Op de afdeling Wedstrijdorganisatie & Veiligheid van PSV werken Marc van de Laar en Jan van de Voort om de veiligheid van het team en de supporters in de stadions te waarborgen. In deze nieuwe serie in elke PSV Inside een nadere kennismaking met een van de afdelingen.
Voluit heet de afdeling ‘Wedstrijdorganisatie Veiligheid’. In dit verhaal ligt de aandacht vooral op Veiligheid en dan de stewardorganisatie in het bijzonder. Heb je je bijvoorbeeld ooit afgevraagd wie ervoor zorgt dat supporters veilig de wedstrijden kunnen bezoeken? Of hoe de selectie ongeschonden de uitwedstrijden aandoet? Het zijn de veiligheidscoördinatoren van PSV: Marc van de Laar en Jan van de Voort die de verantwoordelijkheid dragen. Het veiligheidsbeleid werd opgezet door de huidige stadionmanager, Frank Wijnveld, onder wiens toezicht de afdeling Veiligheid nog, steeds valt, Marc neemt het reilen en zeilen bij de thuiswedstrijden op zich: “Zowel in de voorbereiding, als operationeel rondom de wedstrijd.” Jan doet hetzelfde, maar dan voor de uitwedstrijden: “Zes weken voor de wedstrijd, beginnen we al met overleggen met de veiligheidspartners: politie, gemeente, de andere club en supportersvertegenwoordigers.” Onder andere het risicogehalte van de wedstrijd wordt vooraf besproken. Jan: “Is dat hoog, laag of gemiddeld? Vervolgens kijken we bij uitwedstrijden naar de vorm van vervoer en de reisroute. Dat speelt allemaal mee.”
Ruim vierhonderd stewards
Om alles rondom thuiswedstrijden goed te laten verlopen worden, worden er per wedstrijd zo’n 300 vrijwilligers ingezet; bij de kaartverkoop, toegangscontrole, als gastheer of -vrouw van de perskamer of spelershome, één van de acht parkeerterreinen of op de tribunes. Marc en Jan staan helemaal bovenaan in de immense stewardorganisatie, waarbij de vrijwilligers vallen onder verschillende steward-chefs. “We hebben een bestand van ongeveer 420 stewards die allemaal op vrijwillige basis voor ons werken. Jaarlijks komen daar zo’n 60 nieuwe mensen bij, met wie we allemaal een intakegesprek houden. We zorgen dat we altijd goed weten wie we binnenhalen, want als je komt om de wedstrijd te zien, kun je beter een seizoenkaart nemen. Je kunt wel een deel van de wedstrijd volgen, maar een goede steward heeft vooral interesse in het publiek. Ze willen graag iets voor PSV betekenen en erbij horen. Maar het is vooral ook hartstikke leuk werk, dat heb ik zelf gemerkt”, weet Jan die ook 23 jaar steward bij PSV is geweest. De vrijwilligers krijgen een kleine onkostenvergoeding per wedstrijd, maar doen het toch vooral uit clubliefde. “Je moet het dan ook vooral zien als hobby. Voor een deel kiezen de mensen zelf welke werkzaamheden ze verrichten, al kijken we wel naar de kwaliteiten. Een steward moet alert zijn, altijd kan er iets gebeuren. Vrijwillig betekent namelijk niet hetzelfde als vrijblijvend”, weet Marc. De stewards kunnen gebruikmaken van het sfeervolle stewardhome in het Philips Stadion, een gezellige bar met de uitstraling van een Engelse pub. Daar ontvangen ze voorafgaand aan de wedstrijd een briefing en kunnen ze wat drinken. Als ze een korte opleiding, een agressiviteitsbeheersingscursus en een halfjaar stage op een tribune er op hebben zitten, is het tijd voor het echte werk.
Berry van Aerle
Het tweetal is verder verantwoordelijk voor alle veiligheidsissues bij PSV in en om het stadion; ook buiten wedstrijddagen. “Om de veiligheid te kunnen garanderen willen we precies weten wie er binnen zit en dus houden we ook de kaartverkoop goed in de gaten. Als kaarten worden doorverkocht valt niet meer te controleren wie er in het stadion zit. Bij uitwedstrijden sturen we stewards mee, want we dragen de verantwoordelijkheid voor onze eigen supporters. Ik sta in het bezoekersvak en Marc bij de veiligheidscoördinatie van de andere club, zodat er snel iemand in de commandoruimte is bij èen noodgeval. Ook bij uitwedstrijden moet je actief meedenken”, aldus Jan. Oud-voetballer Berry van Aerle speelt ook een belangrijke rol als supporterscoördinator. Hij verzorgt het contact met de fanatieke fans. Jan: “Iedereen heeft z’n eigen verantwoordelijkheid. Daar waar de onze ophoudt neemt de politie het over. De samenwerking is in Noud Hoeks, al tientallen jaren paraat voor de deur van de perskamer.
Eindhoven heel goed, omdat we zo transparant werken. Alle partijen werken ontzettend goed samen, dat is de kracht van PSV. Daarom gebeurt hier ook zo weinig.” Marc vult aan: “En je moet elkaar aanspreken op de dingen die fout gaan of beter kunnen. Er wordt heel open gecommuniceerd.; eis een aantal kenmerken waaraan je ziet dat we goed bezig zijn, bijvoorbeeld dat de hekken in het Philips Stadion zo laag zijn. We hebben een goede band met onze supporters. Onze supporters zijn niet anders dan die van andere clubs. Het is een doorsnede van de maatschappij.” De stewards zijn in het proces een belangrijke schakel. Incidenten zijn er altijd, maar over het algemeen gebeurt er weinig. Jan: “Stewards kunnen de supporters op moeilijke momenten helpen. Belangrijk is ook om contact te maken met de supporters. Zo creëer je een wederzijdse band. De stewards hebben allemaal een naam. Het is niet ‘die steward’. Daardoor krijg je een band en kun je supporters ook op hun gedrag aanspreken. Meestal hebben wij hooguit ‘problemen’ in de trant van een chipszakje dat blijft slingeren. Bij andere clubs worden soms hele stoelen uit de bussen gesloopt. Dat maken we hier gelukkig zelden mee.”
Oorspronkelijke publicatie: PSV Inzake, december 2008
Comments