Het is inmiddels traditie in coronatijd dat in de dagen voor een persconferentie alle aanscherpingen van de coronamaatregelen (of versoepelingen) uitlekken via bronnen rondom het kabinet of het OMT. Ook dit weekend was het weer raak. Al bevestigd zijn de heropening van de basisscholen (hoera voor een einde aan het thuisonderwijs!) en de heropening van winkels voor afhalen. Ook de avondklok, die pas een dikke week geleden in ging, lijkt alweer in de kast te worden gezet per volgende week. Musea, pretparken, horeca, blijven voorlopig dicht voor bezoekers.
Zeker het na twee weken afschaffen van de avondklok doet menig wenkbrauwen fronsen. Nog geen twee weken geleden stonden Rutte en De Jong in de Tweede Kamer met een groots pleidooi waarom we het absoluut niet zonder avondklok zouden gaan redden door de oprukkende Britse variant. De kamer ging met grote tegenzin akkoord. Niemand wil een avondklok, maar nu deze er eenmaal is, zal het afschaffen van deze zware maatregel voor velen een vrijbrief zijn om de teugels ook weer verder te laten vieren. De maatregelen zijn er immers alleen om het gedrag van mensen te sturen.
De cijfers gaan de goede kant op. Het aantal positief geteste mensen daalt al zowat het hele jaar, ook de ziekenhuizen raken langzaam iets minder vol. Maar de Britse variant, waar alle aanscherpingen de afgelopen weken op gebaseerd waren, moet nog gaan toeslaan. Mogelijk is al de helft van de besmettingen op dit moment afkomstig van deze B-1.1.7. variant. Als het met de hogere besmettelijkheid van deze variant zo doorgaat zou er wel eens een nog hogere piek kunnen komen zo half april.
Ik ben niet erg van de complottheorieën maar het zou veel mensen denk ik goed uitkomen dat deze piek valt na de verkiezingen van 17 maart. Boze tongen beweren bovendien dat er nu mogelijk versoepelt wordt zodat het kabinet kan schermen met het teruggeven van meer vrijheden. Als dat waar zou zijn dan is de avondklok inderdaad een puur symbolische actie geweest. Even streng zijn om daarna extra lief te kunnen doen. Ik denk niet dat het grote publiek hier gevoelig voor zal zijn, maar ik verbaas me met dit zwalkende beleid nergens meer over. Of zoals iemand op Twitter al schreef: het doorlopend te snel doorvoeren van versoepelingen is beleid geworden.
Commenti