In de rubriek ‘De Binding’ stellen organisaties binnen het netwerk en partner-organisaties van LOC zich voor. In de eerste editie: Wil Molenaar van Perspectief.
“Toen Perspectief in 1999 begon, was ons doel het verbeteren van kwaliteit van leven en zeggenschap van mensen met een verstandelijke beperking. Terwijl mensen met een lichamelijke beperking, ouderen en veel jongeren ook buiten de boot dreigen te vallen. Daarom hebben we ons werkveld verbreed van zorg richting samenleving. Dus niet alleen de sectoren zorg en welzijn, maar ook bijvoorbeeld openbaar vervoer, de horeca en onderwijs. De kennis die we verzameld hebben, is op alle mensen van toepassing die tussen wal en schip dreigen te vallen omdat de samenleving nou eenmaal niet zo is ingericht dat zij vanzelfsprekend mee kunnen doen.”
“Om dat te kunnen bereiken is Perpectief zich – net als LOC overigens – steeds meer gaan ontwikkelen tot netwerkorganisatie. Ofwel: samen met particulieren, bedrijven en organisaties werken aan een samenleving waarin diversiteit kan bestaan. Dat betekent concreet dat we trainingen niet per se zelf geven, maar dat we telkens kijken hoe en met wie we een vraag het beste kunnen oppakken. En wat voor ons daarbij heel belangrijk is, is dat ervaringsdeskundigen daar een rol in vervullen. Om dat te organiseren zijn we terug gegaan naar een kleine kernorganisatie.”
“Toen we het idee kregen voor Ouderen aan Zet! hebben we dan ook gezocht naar een partnerorganisatie die in onze visie op mensen, dicht bij ons staat. LOC past heel goed bij ons, met haar visie op waarde-volle zorg (www.loc.nl/visie). Bovendien heeft LOC veel ervaring in de ouderenzorg en zit ze midden in het veld. We zagen gezamenlijk tijdens het project Ouderen aan Zet! hoe zorgleefplannen onvoldoende bijdragen aan waar ze eigenlijk voor bedoeld zijn: vergroten van de zeggenschap en een betere kwaliteit van leven voor ouderen. Ongeacht welke kwetsbaarheden en ingewikkeldheden iemand heeft.”
“Nu dat project is afgerond voor meer informatie over de handreiking) hopen we dat mensen daar kennis van nemen en dat we zo het bewustzijn creëren dat er iets moet veranderen. We broeden nu al samen met LOC op een vervolgproject onder de titel ‘grootschalig luisteren’. Kwaliteit van de zorg is essentieel maar volgens ons toch meer een voorwaarde dan een doel op zich. Ouderen zelf zijn zo weinig in beeld. Daarom willen we met dit traject de verhalen van ouderen boven tafel krijgen. Zo krijg je een goed beeld van wat mensen écht willen.”
“Want iedereen moet onderdeel kunnen uitmaken van deze samenleving. Om dat te bereiken is er een cultuurverandering nodig. Wat kwaliteit van leven is voor mensen, is het individueel en subjectief. Als we dat bewustzijn verder hebben vergroot dan kunnen we met de instrumenten die we nu hebben gemaakt en nog gaan maken, het verschil maken.”
Oorspronkelijke publicatie: Zorg & Zeggenschap, maart 2014
Yorumlar