Op Prinsjesdag zijn de plannen van de regering voor het komende jaar gepresenteerd. De komende jaren gaat de langdurige zorg op de schop. De belangrijkste veranderingen op een rij.
Voor mensen die nu zorg ontvangen, geldt het overgangsrecht. Meer informatie over hun eigen situatie staat op www.hoeverandertmijnzorg.nl.
Wet maatschappelijke ondersteuning
De nieuwe Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) 2015 is gericht op het bevorderen van de zelfredzaamheid en participatie. De wet regelt de ondersteuning voor mensen om zo lang mogelijk thuis te wonen en te participeren in de samenleving. Daarbij gaat het onder andere over begeleiding. Gemeente en cliënt bespreken gezamenlijk de ondersteuningsbehoefte. Hierbij zijn eigen mogelijkheden en behoeften van de cliënt (en zijn mantelzorger) het uitgangspunt. Indien de burger het niet zelf of niet binnen de vertrouwde omgeving kan oplossen, moet de gemeente passende ondersteuning bieden. De gemeenten zijn bezig met beleid maken en afspraken te maken met zorgaanbieders. De gemeente bepaalt wat iemand krijgt.
Zorgverzekeringswet
De Zorgverzekeringswet (Zvw) richt zich op de medische zorg. Mensen die verpleging of verzorging thuis nodig hebben, krijgen dat via het basispakket van de zorgverzekering. Zorg voor mensen die zijn opgenomen in een psychiatrische instelling wordt de eerste drie jaar betaald uit de Zorgverzekeringswet (dat is nu één jaar). Hierna gaat de zorg over naar de Wet langdurige zorg (Wlz).
Het recht op wijkverpleegkundige zorg wordt ook opgenomen in de aangepaste Zvw. Wijkverpleegkundigen komen bij mensen thuis. Zij kennen de weg binnen de gezondheidszorg, gemeenten en welzijnsorganisaties. Samen met de huisarts kunnen zij mensen helpen zo lang mogelijk thuis te wonen. Voor deze veranderingen van de zorgverzekeringswet is geen wetsaanpassing nodig. In 2016 wil het kabinet de Zvw zó aanpassen dat het mogelijk wordt dat zorgverzekeraars een polis kunnen maken waarin zij kunnen bepalen naar welke medisch specialist, psychiater of andere behandelaar u wordt doorverwezen.
Wet langdurige zorg (Wlz)
De meest kwetsbare ouderen en mensen met een handicap kunnen een beroep doen op de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze wet die op 1 januari 2015 moet ingaan vervangt de huidige Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz). De Wlz garandeert voor iedereen die dat nodig heeft 24 uur per dag zorg of toezicht in een veilige leefomgeving. De wet regelt de kwaliteit van zorg in een instelling. Mensen mogen ook kiezen voor zorg aan huis, zolang de kosten lager zijn dan wonen in een instelling en thuis wonen verantwoord is. Zij kunnen dan kiezen voor een pgb (persoonsgebonden budget) of zorg in natura (volledig pakket thuis). De Wlz verplicht zorgaanbieders om met iedere cliënt een gesprek over de zorgverlening te voeren. De resultaten daarvan komen in een zorgplan. In september is de Wlz is besproken in de Tweede Kamer. Bij het ter perse gaan van dit tijdschrift, waren deze besprekingen nog niet afgerond.
Jeugdwet
Gemeenten zijn vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor jeugdhulp. De Jeugdwet moet een einde maken aan de versnipperde hulpverlening aan ouders en kinderen. Het doel is samenhangende ondersteuning en zorg voor kinderen en jongeren en hun opvoeders in hun eigen omgeving. De wet is aangenomen door de Eerste Kamer. Gemeenten zijn bezig met zorginkoop.
Reactie LOC
Wmo 2015 Dankzij (onder meer) LOC zijn de bezuinigingen die bij de Wmo 2015 horen, afgezwakt. Veel gemeenten zijn echter nog niet klaar voor de veranderingen. En participatie is in veel gemeenten nog niet goed geregeld: er is geen werkelijke invloed. Ook zijn bepaalde doelgroepen (zoals GGz-cliënten) onvoldoende in beeld. Zie ook: www.loc.nl/wmo2015
Zvw Frysk Platform GGz cliënten, Platform Weg Achter de Geraniums (WAG) en LOC voeren gezamenlijk actie tegen het mogelijk maken van polissen die ingaan tegen de vrije artsenkeuze. Wij zijn bang dat, met name mensen met een smalle beurs gedwongen worden een polis te nemen zonder vrije artsenkeuze of zelfs zorg gaan mijden. Zie voor meer informatie: www.loc.nl/vrijeartsenkeuze
Wlz LOC vindt de Wlz te veel aanbodgericht. We pleiten daarom voor persoonsvolgende financiering, waarbij cliënten zelf bepalen hoe ze het geld voor de zorg willen besteden. Daarnaast moet een onafhankelijke organisatie de toegang tot zorg bepalen en het budget van de cliënt vaststellen. Als aanpassingen niet mogelijk zijn is het beter de Wlz één of twee jaar uit te stellen om alternatieven te testen. Zie ook: www.loc.nl/wlz
Jeugdwet www.loc.nl/transitie
Zie ook onze overzichtspagina www.loc.nl/veranderingen. Volgend jaar vinden provinciale bijeenkomsten plaats over de veranderingen in de zorg (zie ook pagina 39 en www.zorgverandert.nl)
Oorspronkelijke publicatie: Zorg & Zeggenschap, oktober 2014
Comentarios