Dit najaar reisden enkele LOC’ers af naar Athene voor een bijeenkomst van WeDo2. LOC is één van de partners die zich namens de Nederlandse tak in Europees verband bezighouden met de kwaliteit van leven voor ouderen. “We kunnen veel van elkaar leren.”
WeDo staat voor Welbeing and Dignity of Older People. Het is een informeel netwerk dat tot doel heeft de kwaliteit van de langdurige zorg voor ouderen in Europa te bevorderen. Dat gebeurt op dit moment in het project WeDo2. LOC ziet het bevorderen van de kwaliteit van leven en het bijdragen aan ‘waarde-volle zorg’ als de belangrijkste reden voor deelname aan dit project. De visie waarde-volle zorg (zie www.loc.nl/visie) sluit goed aan op dit initiatief. In de periode 2013-2015 worden, afwisselend in een ander land, bijeenkomsten georganiseerd waarin de betrokken organisaties ervaringen en goede voorbeelden delen over formele en informele zorg voor ouderen.
Naast LOC, zaten in Athene ook vertegenwoordigers vanuit België, Oostenrijk, Engeland, Duitsland, Griekenland en Polen aan tafel. LOC gaf een presentatie over één van de thema’s zoals die aan bod komen in WeDo2: ouderenmishandeling. “We ontwikkelen momenteel informatiemateriaal, waarmee we onder meer in gaan op wat er op dit gebied al wordt gedaan in Nederland,” vertelt Lena Hillenga, die namens LOC in Athene was. “Daarnaast vertellen we ook hoe je met elkaar over ouderenmishandeling in gesprek kunt gaan.”
Train de trainer
Belangrijkste peiler is het ‘train de trainer’-onderdeel. Lena: “Hiermee leiden we straks mensen op die de thema’s van WeDo weer verder onder de aandacht kunnen brengen. Uiteindelijk komen er drie modules. Eén met een visie op hoe kwaliteit van leven van ouderen te benaderen. Eén met de verschillende projecten, waaronder dus ook ouderenmishandeling. En tot slot ook heel belangrijk: What can WeDo, ofwel: wat kun je zelf doen om de kwaliteit van leven te verbeteren.” De ontwikkeling van de modules is in november 2013 van start gegaan tijdens een eerste werkbezoek in Brussel. Brainstormen, het delen van ervaringen en kennis hebben tot een eerste concept geleid. “De collega’s uit België hebben de modules na het werkbezoek in Brussel vorm en inhoud gegeven,” weet Dennis van den Brink, namens LOC de coördinator van het project. “De partners hebben de drie modules tijdens een werkbezoek in Bonn beoordeeld, getest en verbeterpunten aangebracht.” In de periode tot en met het werkbezoek in Athene hebben de deelnemende partners de modules in eigen land getest. In samenwerking met verschillende doelgroepen zoals ouderen, professionals, vrijwilligers en informele zorgverleners is ook in Nederland met de modules van start gegaan. Dennis: “Met een aantal cliëntenraden in ZuidLimburg is de module ‘kwaliteit van leven van ouderen’ getest. Bij deze module is er structurele aandacht voor de kwaliteit van leven van ouderen.”
Athene
In Brussel heeft het projectteam een bezoek gebracht aan een verpleeghuis met psychogeriatrische bewoners. Dennis: “Het gedachtegoed van ‘waarde-volle zorg’ was zichtbaar in de manier van omgaan met de bewoners. De directeur van de zorginstelling gaat met elke nieuwe bewoner en familie op zoek naar wat iemand belangrijk vindt in het leven. En probeert dat binnen de mogelijkheden van de zorg te faciliteren.” Ook volgens Lena is het belangrijk om in Europees verband samen te komen om deze thema’s te bespreken. “Als het gaat om de basis van wat belangrijk is voor mensen, dus bijvoorbeeld kwaliteit van leven, zijn er opvallend veel overeenkomsten tussen de verschillende landen. Maar wat wel verschilt is hoe er in de praktijk mee om wordt gegaan. Elk land doet dat anders. In Griekenland bijvoorbeeld is bijna geen verpleeghuis te vinden. Het is goed om dat soort verschillen met je eigen ogen te zien en daar over te praten. We kunnen heel veel van elkaar leren.”
In maart 2015 komt het projectteam van WeDo2 opnieuw bij elkaar. Ditmaal in Warschau, Polen. Wilt u meer weten over dit project? Kijk op www.loc.nl/wedo2 of op www.wedo.tttp.eu voor meer informatie en goede voorbeelden.
Oorspronkelijke publicatie: Zorg & Zeggenschap, december 2014
Comments