LOC brengt eind van het jaar een gratis e-zine, een webtijdschrift, uit over cliëntenparticipatie. De e-zine gaat onder meer over betrekken van cliënten bij beleid. Daarnaast zijn er veel praktische tips te vinden waar bijvoorbeeld gemeenten, maar ook zorgorganisaties, hun voordeel mee kunnen doen.
Voor één van de verhalen heeft LOC gesproken met Marijke van der Wekke, adviseur beleid en kwaliteit, van Lijn5. Lijn5 is een organisatie voor hulp voor jongeren met (en zonder) een lichte verstandelijke beperking. Afgelopen jaren organiseerde Lijn5 cliëntaudits (of jongerenaudits), waarbij jongeren – onder begeleiding – vooral zelf aan de slag gaan. Marijke: “De cliëntenaudit is een onderzoek dat jongeren zelf uitvoeren in vijf of zes fases.”
Jongeren interviewen andere jongeren en medewerkers, of werken op papier vragen uit in vragenlijsten. Het gekozen thema wordt vertaald naar onderzoeksvragen. “Onze jongeren hadden bijvoorbeeld het thema veiligheid bedacht. Daar kwamen vragen uit als: durf ik wel alleen op mijn kamer te zijn, hoe veilig is het op de groep, durf ik alles te zeggen, kan ik hier zo de deur uit ’s avonds? Bij het verwerken van de antwoorden geldt altijd: vraag aan de jongeren wat ze zelf kunnen en willen doen. En laat ze dat dan ook vooral zelf doen. De rol van de begeleiders is dus vooral coördinerend en ondersteunend.”
Naast de cliëntaudits wordt Lijn5 ook vaak door gemeenten benaderd die willen weten hoe ze het beste cliënten bij de besluitvorming kunnen betrekken. “Als er jongeren bij de gemeente worden uitgenodigd, is dat nog te vaak ad hoc. Het is van belang om structureel de cliënt mee te nemen in de uitkomsten van cliënt- tevredenheidsonderzoeken.”
Maar ook de manier waarop cliënten worden benaderd, kan nog flink verbeterd worden. “Gemeenten moeten bijeenkomsten beleggen die voor jongeren begrijpelijk zijn. Soms krijgen ze een programma van eisen met vijftig kantjes vol ambtelijke taal.” Ook zouden gemeenten beter moeten kijken wat ze nou eigenlijk willen weten van de cliënt. “Kies een onderdeel en stel specifieke vragen. Daar schort het regelmatig aan. Vergadertijden liggen ook altijd al vast. En daarbij wordt geen rekening gehouden met cliënten die moeten werken of op school zitten. Laat ze het omdraaien: we zoeken jongeren die mee willen werken en samen met hen zoeken we uit welke vergadertijd het beste past.”
Oorspronkelijke publicatie: Zorg & Zeggenschap, december 2014
Comments