Deze zomer brengt LOC een handboek uit voor cliënten en cliëntenraden met praktische tips hoe geld voor zorg ook daadwerkelijk aan zorg kan worden besteed.
In het meinummer van Zorg & Zeggenschap berichtten we al over het meldpunt zorgfraude, onderdeel van het project ‘vroegtijdige signalering van mogelijke zorgfraude’. Het handboek zorggeld is een van de uitvloeiselen van dit project. Fraude en oneigenlijk gebruik van zorggeld zijn voor zorggebruikers soms gemakkelijker zichtbaar dan voor organisaties die zich bezighouden met toezicht en opsporing. Daarom werken LOC Zeggenschap in zorg, het Landelijk Platform GGz (LPGGz), NOOM, Per Saldo en Stichting Klokkenluiders VG samen in een meldpunt dat in ieder geval open zal zijn tot en met september 2014.
Wegwijs maken
Om cliënten en cliëntenraden wegwijs te maken in de (soms) wirwar aan stromen van zorggeld, ontwikkelt LOC op dit moment een handboek zorggeld. Hierin vertellen ook vertegenwoordigers van de andere cliëntenorganisaties over hun ervaringen rondom het meldpunt. Zo leest u onder meer over de aard van de meldingen die deze organisaties ontvangen. Nadrukkelijk wordt gekeken naar goede voorbeelden.
Aan de hand van casussen laten we zien wat u als cliënt of cliëntenraad zelf het beste kunt doen of laten om duidelijkheid te krijgen als het gaat om zorggeld. Met enige regelmaat lezen of horen we in de media over financieel misbruik of zelfs fraude in de gezondheidszorg. Als dit soort berichten verschijnt, is de ophef in de samenleving groot. Het handboek bevat daarom onder meer een stappenplan dat raden helpt om binnen de instelling meer openheid te krijgen over de geldstromen. En biedt handvatten aan cliënten die willen weten wat ze kunnen doen bij een vermoeden van oneigenlijk gebruik of zorgfraude als het bijvoorbeeld gaat om hun zorgindicatie of persoonsgebonden budget. Ook de input van cliëntenraden zelf komt aan bod, verzameld tijdens voorlichtingsbijeenkomsten die LOC in samenwerking met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) organiseerde in juni en juli.
Brochure
De brochure is later deze zomer te downloaden op www.loc.nl/zorggeld. Wilt u meer informatie over zorggeld? Neem dan contact op met LOC en vraag naar onze werkgroep zorggeld. Dit is een groep financieel deskundigen die cliëntenraden ondersteunt bij vragen over financiën, fraude en oneigenlijk gebruik van zorggeld. Meldingen van zorgfraude of oneigenlijk gebruik kunt u nog tot en met september doen via www.loc.nl/zorgfraude.
Oorspronkelijke publicatie: Zorg & Zeggenschap, juli 2014
Comments