top of page

Multiculturele noot in het park

Foto van schrijver: Kasper PapingKasper Paping

Muziek- dans en theateracts in Schijndels Rietbeemdpark.

SCHIJNDEL – Een zonnig Riet­beemdpark gehuld in wier­rooklucht en met zesduizend vro­lijke mensen. Het 1 Ander festival in Schijndel zorgde gisteren voor een multiculturele noot met tal van muziek-, dans- en theateracts uit de hele wereld. Dankzij de sa­menwerking met festival Mundial dat volgende week in Tilburg plaatsvindt, was het dit jaar gemak­kelijker om goede bands naar Schijndel te krijgen.

Zoals bijvoorbeeld Fogny. Djibril Diamé van de Senegalese band voelt zich wel thuis tussen de we­reldklanken: ,,Iedereen is erg aar­dig hier. Het is ook mooi om te zien hoeveel verschillende cultu­ren hier in Nederland bij elkaar le­ven.” Pas ’s avonds is zijn band, dat met traditionele ritmische nummers een Afrikaans sfeertje probeert te creëren, aan de beurt. ,,Ondertussen kijken we naar ande­re bands. We hebben al een aantal leuke acts gezien.”

Als het Lucien Leerssen (program­meur van 1 Ander festival) ligt, is het vooral een ontmoetingsfeest. ,,We willen mensen laten kennis­maken met muziek, theater en dans uit andere delen van de we­reld. Op een ongedwongen manier hopen we de mensen toch wat mee te geven.” Zo viel er op de po­dia en in de Casa Mundial-tent on­der meer te genieten van de dans­groep Mystikal uit Suriname. Ook waren er artiesten uit onder ande­re Egypte, Kaapverdië, Vietnam en Zuid-Afrika.

Multicultureel festival of niet, nog niet iedereen is even tolerant meent Gijs Gielen. Namens de An­ti Racisme Groep staat de Tilbur­ger al een aantal jaar op het festi­val met zijn stand en hij wil op zijn manier ook wat meegeven: ,,Als de mensen maar aan het den­ken worden gezet over racisme ben ik al tevreden. Je denkt toch niet dat die gedachten ophouden bij het hek van dit festival? De noodzaak om een ander geluid te laten horen neemt toe.”

Bezoekster Juultje Spierings uit Schijndel komt al vijf jaar en is er toch vooral voor de sfeer. ,,Die is heel gemoedelijk en je ziet veel van alle verschillende culturen. Ik kijk vooral uit naar de salsamu­ziek, maar we gaan ook alle kraam­pjes langs. Zo word je toch een beetje herinnerd aan de multicul­turele boodschap van het festival.”

Bron: Brabants Dagblad

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Hutspot, Hazes en een extraatje voor de kerst

Het duurt nog een kleine week tot aan kerst, maar de gezelligheid had daar gisteravond in het Theater aan de Parade niet onder te lijden....

Afdeling wedstrijdorganisatie & veiligheid

De spelers op het veld kennen we allemaal, maar wie doen achter de schermen bij PSV het werk? Op de afdeling Wedstrijdorganisatie &...

Snelst groeiende kidsclub bestaat tien jaar

De PSV Phoxy Club, voor PSV-fans van 0 tot en met 12 jaar, is alweer tien jaar oud. En niet zonder succes, want de eigen kidsclub groeit...

Comments


Post: Blog2 Post
  • Twitter
  • Instagram

©2023 door kasatari.wix.com . Deze tekst is niet live geschreven. 

bottom of page