Op 12-12-12 ging de pilot van JIJ in Beeld! in première. Een televisieprogramma over, door, van en met jongeren in en rondom de jeugdzorg in Noordoost-Nederland. Er is één pilotaflevering af, maar het doel is een hele serie. “Ik wil aandacht besteden aan wat er goed gaat in de jeugdzorg ”, aldus Hans Pettinga, jongere, ervaringsdeskundige en bedenker/ uitvoerder van het project.
Hans Pettinga zette het project Jij in Beeld! in gang en maakte de pilot – samen met studenten audiovisueel van het Noorderpoortcollege – in opdracht van LOC/LCFJ. Uit eigen ervaring weet hij hoe het is om met jeugdzorg in aanraking te komen en tegen welke vooroordelen je moet vechten als je eenmaal het stempel jeugdzorg meekrijgt. Hij kreeg de diagnose syndroom van Asperger toen hij 8 jaar was. “De jeugdzorg is een erg besloten wereld. Door middel van zo’n aflevering kunnen we laten zien: dit zijn wij. In het begin zei iedereen tegen me dat ik helemaal niet kan meedraaien in de maatschappij, maar ondertussen heb ik wel mooi mijn diploma Sociaal Cultureel Werk gehaald. Met wat begeleiding red ik mij prima. Je kan dus veel meer dan dat label doet vermoeden.”
Stem
Jongeren in de jeugdzorg, zo ervaart hij, willen na alle onrust wel eens een positief beeld naar buiten brengen. “Het is belangrijk om je stem te laren horen. Mijn broertje heeft een vorm van klassiek autisme en kan zich veel moeilijker uitdrukken. Ik weet hoe het voelt en ik kan het vertellen. Dus zie ik dat ook als mijn taak.” Sinds enkele jaren zit hij daarom ook in de cliëntenraad van Bureau Jeugdzorg Drenthe. Hans Pettinga: “Ik speelde al jaren met het idee om jongeren uit de jeugdzorg de mogelijkheid te geven om te laten zien wat hén bezighoudt. Er gebeurt namelijk zoveel geweldigs. Via Marianne van de Laar van LOC/LCFJ kreeg ik de mogelijkheid JIJ in Beeld! op te zetten en zo de positieve dingen die gebeuren in de jeugdzorg, te delen met de rest van de wereld.”
Jongeren zélf schrijven de scripts en zijn te zien in de rol van interviewer. “De jongeren die meedoen kunnen daar ook veel van leren: vragen stellen, nadenken over de wereld om je heen. Zelf heb ik nog nooit zoveel geleerd als de afgelopen paar jaar. Je blik wordt veel ruimer.” Zo wordt – als het aan Hans ligt – afgerekend met het negatieve imago dat rond de jeugdzorg hangt. In de eerste aflevering van JIJ in Beeld! zien we de jeugdzorg door de ogen van de jongeren die er mee te maken hebben. Met zo nu en dan een begeleider of een directeur. En dat was nog niet zo gemakkelijk. Instellingen waren soms ook sceptisch over het project en wilden de jongeren beschermen door ze buiten beeld te laten. “Je moet eigenlijk eerst kunnen laten zien wat je wilt met zo’n project. Dat we het doen vóór en mét de jongeren en dat wij die ook willen beschermen. Maar dat heeft, denk ik, tijd nodig.”
Vervolg
LOC/LCJF wil het project graag voortzetten: er zou een serie kunnen komen van meerdere afleveringen. Maar er is daarvoor wel meer steun nodig van jongeren, sponsoren of bijvoorbeeld omroepen die het programma willen uitzenden. Hans Pettinga: “We hebben wel wat ideeën om hier een vervolg aan te geven waarbij we nog wat meer recht kunnen doen aan jongeren en hun behoeften. Jeugdzorg is een groot onderwerp en het vraagt heel wat om daar 20 à 25 minuten achter elkaar naar te kijken. Het kan ook zijn dat we voor andere vormen kiezen. Iedere week een filmpje maken en die online zetten bijvoorbeeld. Jongeren kunnen dan online direct vragen stellen die we kunnen behandelen, zodat we daarin ook meer de diepte in kunnen gaan. Dat is ook de kracht van LOC 3.0, via verschillende kanalen jongeren bereiken en directe interactie.”
Meer informatie
Zie voor meer informatie over het project JIJ in Beeld! de website: www.jijinbeeld. nl. Hier staan ook enkele losse items, een samenvatting van de pilot en een impressie van de première. Interesse in het project? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek met Hans Pettinga: hans@hastala.nl of met LOC: loc@loc.nl. LOC/LCFJ heeft ook andere projecten op het gebied van jongerenparticipatie zoals J1000. Zie voor meer informatie www.lcfj.nl.
Kavita Huizing
Kavita Huizing deed mee aan de pilotaflevering. “Ze zochten een jongere om de directeur van Bureau Jeugdzorg Drenthe te interviewen en toen dacht ik: dat lijkt me leuk om te doen. Ik heb zelf veel met de jeugdzorg te maken gehad, maar had nog nooit met de directeur gesproken. Mijn beeld vooraf was dan ook: hij maakt het beleid, maar weet weinig van ons af. Dat hij niet veel met jongeren zelf had gesproken, klopte wel. Maar hij was veel meer betrokken dan ik had verwacht.” Ze vindt dat het project een vervolg moet krijgen. “Je creëert bewustwording op een leuke en laagdrempelige manier. En dan een keer niet vanuit de instelling, maar vanuit de jongeren. Iedereen denkt bij jeugdzorg aan onhandelbare jongeren. Laat de pure, eerlijke, andere kant van de jeugdzorg vaker zien. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook omdat jongeren dan zelf zien dat ze niet de enige zijn die met dingen zitten.” Het steekt haar dat het imago van de jeugdzorg en daarmee van de jongeren, zo slecht is. “Als het goed gaat, hoor je daar niets over. Maar als het slecht gaat in de jeugdzorg, gaat het ook goed slecht. Er zijn veel verbeterpunten. Om te beginnen moet er meer geluisterd worden naar de jongeren zelf. Dus jongeren: gebruik je stem!”
Oorspronkelijke publicatie: Zorg & Zeggenschap, februari 2013
Commentaires