top of page

Ontmoeten cliëntenraden van verschillende locaties werkt!

Foto van schrijver: Kasper PapingKasper Paping

Ieder jaar komen alle cliëntenraadsleden van de verschillende locaties van de Friese Zorggroep Plantein bij elkaar voor een uitwisseling. Deze zogenoemde ‘dag van de medezeggenschap’ wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden. Het blijkt een van de pijlers van een groep actieve, succesvolle, tevreden cliëntenraden. “Alle raden van Plantein zijn goed bezet, erg actief en boeken goede resultaten. Niet in de laatste plaats door de open communicatie met de medewerkers van de Zorggroep.”

Ieder jaar komen alle cliëntenraadsleden van de verschillende locaties van de Friese Zorggroep Plantein bij elkaar voor een uitwisseling. Deze zogenoemde ‘dag van de medezeggenschap’ wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden. Het blijkt een van de pijlers van een groep actieve, succesvolle, tevreden cliëntenraden. “Alle raden van Plantein zijn goed bezet, erg actief en boeken goede resultaten. Niet in de laatste plaats door de open communicatie met de medewerkers van de Zorggroep.”


Ook tussen de raden onderling zit het goed. Vanzelf komt dat zeker niet. “Met alleen een briefje ophangen, red je het niet om de cliëntenraad te promoten”, aldus Bob Reek, vicevoorzitter van de raad van locatie Ielânen in Sneek en van de centrale cliëntenraad. Samen met zijn collega raadsleden Marieke Koopmans (voorzitter locatie Bloemkamp, lid van de centrale raad) en Sytse de Jong (voorzitter locatie Flecke, lid van de centrale raad) roemt hij de inzet van zijn mederaadsleden.

De uitwisseling van ervaringen en verbreding van de contacten hebben ertoe geleid dat cliëntenraden op afdelingen van locaties een ‘koffie- en thee-uur’ voor cliënten en/of hun vertegenwoordigers organiseren. Cliënten worden over het werk van de raden geïnformeerd via een nieuwsbrief voor cliënten en het Magazine Plantein in Beeld. En er wordt sinds een tijdje ook gewerkt aan digitaal contact met de achterban. “Bewoners, familie en contactpersonen kunnen ons per e-mail informeren over zaken die met de zorg- en dienstverlening, of bijvoorbeeld het eten, te maken hebben. Aan de andere kant kunnen we hen ook vragen stellen om de meningen te peilen”, vult Marieke Koopmans aan.

Hetzelfde doel

De dag van de medezeggenschap werd opgezet om de cliëntenraadsleden van Plantein kennis met elkaar te laten maken en ervaringen uit te wisselen. Bob Reek: “Je kent anders alleen je eigen raad, je ‘eigen wereld’.” Sytse de Jong: “Na de eerste editie hebben we meteen tegen elkaar gezegd: dit moeten we herhalen. Je krijgt door zo’n bijeenkomst inzicht in het werk van je collega’s in de andere locaties.” Er is niet alleen aandacht voor onderlinge kennismaking en ervaringsuitwisseling. Ook wordt aandacht besteed aan actuele thema’s die om aandacht van de raden vragen. Natuurlijk is er ook tijd voor ontspanning en een hapje en een drankje. Marieke Koopmans: “Op zo’n dag doe je activiteiten en werk je in groepen met de mensen met wie je normaal niet samenwerkt, zodat iedereen elkaar beter leert kennen. Zo blijf je dicht bij elkaar, er wordt direct gecommuniceerd. En je creëert een organisatie waar je je best voor wilt doen.”

Samenhang

De contacten hebben samenhang en afstemming opgeleverd in het werk van de raden. De raden werken met een gemeenschappelijke jaaragenda. Die zorgt ervoor dat thema’s tegelijkertijd worden behandeld, zodat de uitkomsten goed worden ingebracht in de centrale cliëntenraad. Op lokaal niveau vindt steeds overleg plaats met de locatiemanagers en op centraal niveau met de directeur/bestuurder van Plantein.

Cliëntenraadsleden en leden van het managementteam kennen elkaar, de organisatie is transparant en er is een basis van vertrouwen. Knelpunten zijn goed te bespreken en op te lossen. “Van begin af aan is er hier open gecommuniceerd”, meldt Bob Reek. Marieke: “We streven naar hetzelfde doel: goede zorg- en dienstverlening voor de cliënt.”

Cliëntenraden van andere zorginstellingen roepen ze op óók tenminste eenmaal per jaar op deze manier ‘kennis te maken’. “Gewoon doen, want dan kijkt iedereen weer eens dezelfde kant op. Je kunt ervaringen uitwisselen en goede voorbeelden zo verder verspreiden binnen de Zorggroep.”

Dag van de medezeggenschap

In 2011 is de dag van de medezeggenschap op 30 september. In het ochtendprogramma gaat over de (‘houtskoolschets’ voor de) Beginselenwet zorginstellingen. Vanuit verschillende uitgangspositie zullen de voorzitter van de centrale cliëntenraad van Plantein Meint Veldstra, het Tweede Kamerlid Lutz Jacobi en directeur/bestuurder van Plantein Berend Lugies hun visie op deze wet geven. Dit wordt vooraf gegaan door een presentatie over de inhoud door Gerke de Boer, auteur en leraar verpleegkunde.

Oorspronkelijke publicatie: Zorg & Zeggenschap, juni 2011

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Veranderingen langdurende zorg

Op Prinsjesdag zijn de plannen van de regering voor het komende jaar gepresenteerd. De komende jaren gaat de langdurige zorg op de schop....

WeDo2: leven ouderen centraal

Dit najaar reisden enkele LOC’ers af naar Athene voor een bijeenkomst van WeDo2. LOC is één van de partners die zich namens de...

E-zine cliëntenparticipatie

LOC brengt eind van het jaar een gratis e-zine, een webtijdschrift, uit over cliëntenparticipatie. De e-zine gaat onder meer over...

Comments


Post: Blog2 Post
  • Twitter
  • Instagram

©2023 door kasatari.wix.com . Deze tekst is niet live geschreven. 

bottom of page