top of page

Tweespraak: start van een gezonde dialoog

Foto van schrijver: Kasper PapingKasper Paping

De gezondheidszorg van de toekomst vraagt een omslag in denken en handelen. Kwaliteit van leven komt daarbij voorop te staan. Alleen zo kunnen behoeften van de cliënt centraal staan in een volwaardige zorgrelatie tussen cliënt, zijn omgeving en de zorgverlener. Tweespraak, een innovatieve signaleringsmethode waarmee LOC gaat werken, draagt daar aan bij. Tweespraak geeft de cliënt een echte stem. De methode geeft cliënten en hun naasten de kans om vol op mee te doen aan het verbeteren van de zorg- en dienstverlening.


Zorg moet zich volgens waarde-volle zorg, de visie van LOC, bezighouden met de gezondheid van mensen en niet alleen met ziekte. En zorg moet zich richten op wat mensen belangrijk vinden, waar zij plezier in hebben en waarmee zij in lichamelijk, geestelijk en sociaal opzicht zo gelukkig mogelijk zijn. Wat dat precies is, kan per mens verschillen. In de optiek van het LOC is de mens altijd van waarde. En… mensen zijn verantwoordelijk voor hun leven.

Waarom Tweespraak?

Pas als je cliënten een echte stem geeft, kun je de zorgverlening optimaliseren. Een heldere dialoog is cruciaal voor werkelijk goede zorg- en dienstverlening. Want een volwaardige zorgrelatie ontstaat alleen als de cliënt, de omgeving en de zorgverlener zich allen gezien, gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Daarom is het concept Tweespraak ontwikkeld.

Cliënten en medewerkers in de zorg zenden voortdurend signalen uit over de beleving van geboden dienstverlening. Volgens cliënten en mensen in hun omgeving, maar ook volgens medewerkers, ontvangen zorgorganisaties deze signalen nu vaak slecht en/of worden ze niet omgezet in acties. Eigenlijk ontbreekt het vaak aan een goed gesprek tussen cliënten en de organisatie. LOC gaat als partner van Tweespraak werken met dit instrument, omdat het voorziet in een goed startpunt van een gezonde dialoog tussen (potentiële) cliënten en andere betrokken partijen in de zorg.

Hoe werkt het?

Tweespraak wil een omslag in het denken en doen van cliënten en zorgverleners bewerkstelligen. Het gaat om het continu bewust zijn van vragen, behoeften en onvervulde wensen. Tweespraak maakt daarvoor gebruik van een digitaal platform. Hierop kunnen 24 uur per dag zowel positieve als negatieve signalen van cliënten, verwanten en medewerkers worden geregistreerd. In minder dan drie minuten kan een maximale hoeveelheid informatie worden gegeven. Tweespraak zet dit om in informatie die onmiddellijk aanzet tot verbetering in de zorg en dienstverlening. Desgewenst kan er ook direct worden teruggekoppeld naar de afzender van het signaal. Zo ontstaat er, naast de dagelijkse gesprekken tussen de individuele hulpverleners en cliënten, ook een continue dialoog tussen cliënten en de zorgorganisatie. En die dialoog staat in het teken van het voortdurend samen verbeteren van de zorg.

Daarom ook, om een echte dialoog te kunnen starten, is het niet mogelijk signalen anoniem te geven. Daar staat tegenover dat uiterst zorgvuldig met de gegevens wordt omgegaan. Om van Tweespraak een succes te maken wordt voorzien in een zorgvuldige introductie en invoeringstraject. Want het gaat om een cultuuromslag.

LOC en Tweespraak

LOC heeft een partnerschap met Tweespraak en ICT-aanbieder Topicus. LOC legt de verbinding tussen Tweespraak en zorgorganisaties/cliëntenraden. Zodat ook op die manier de dienstverlening aan cliënten in de zorg verbeterd kan worden. Zo wordt het invullen van kwaliteit verschoven van werken binnen de norm naar voortdurend verbeteren.

Tweespraak past op die manier goed bij waar waardevolle zorg voor staat. Mensen willen een betekenisvol leven leiden: zij willen invloed hebben op hun leven en omgeving en daar een gevoel van eigenwaarde aan kunnen ontlenen. De zorg moet mensen ondersteunen om de dingen te doen die ze, gelet op hun mogelijkheden en beperkingen, zelf belangrijk en zinvol vinden. De zorgorganisatie en zorgverlener dragen zo bij aan de kwaliteit van leven van de cliënt. En daarmee aan het welzijn van de samenleving waar de cliënt deel van uitmaakt.

Dienstverlening van LOC gaat in de loop van 2013 met het instrument Tweespraak werken en dit gericht aanbieden aan cliëntenraden en zorgorganisaties. Kijk op www.loc.nl/tweespraak

Oorspronkelijke publicatie: Zorg & Zeggenschap, herfst 2012

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Veranderingen langdurende zorg

Op Prinsjesdag zijn de plannen van de regering voor het komende jaar gepresenteerd. De komende jaren gaat de langdurige zorg op de schop....

WeDo2: leven ouderen centraal

Dit najaar reisden enkele LOC’ers af naar Athene voor een bijeenkomst van WeDo2. LOC is één van de partners die zich namens de...

E-zine cliëntenparticipatie

LOC brengt eind van het jaar een gratis e-zine, een webtijdschrift, uit over cliëntenparticipatie. De e-zine gaat onder meer over...

Comments


Post: Blog2 Post
  • Twitter
  • Instagram

©2023 door kasatari.wix.com . Deze tekst is niet live geschreven. 

bottom of page