Kwaliteitsmetingen zijn belangrijke pijlers voor goede zorg. Maar wat doen we met de resultaten van al die onderzoeken? In opdracht van LOC en enkele andere zorgorganisaties is de methode ‘Van meten naar verbeteren’ ontwikkeld. Cliënt, cliëntenraad, zorgmanagers, zorgmedewerkers en directie werken samen aan een betere zorg.
Voor de ontwikkeling van de brochure ging een pilot vooraf. Zorg & Zeggenschap sprak met enkele deelnemers aan de pilot en peilde hun ervaringen. “Het is goed om aan tafel te zitten met verschillende mensen van de instelling. Zo kunnen we rechtstreeks meedenken”, weet Helene Knippenbergh, voorzitter van de cliëntenraad van Proteion Thuiszorg. Ze deed samen met zorgprofessionals van haar instelling mee aan de pilot. ‘Samen’ is dan ook het toverwoord bij ‘Van meten naar verbeteren’. “Doel was om in één middag door middel van een stappenplan gezamenlijk een breed gedragen verbeterplan te maken voor één probleem”, aldus kwaliteitsmedewerker Janneke Appeldoorn.
Brede opzet De resultaten van het ‘Kwaliteitskader normen verantwoorde zorg’ van de sectoren verpleging en verzorging en thuiszorg vormen de leidraad voor de bijeenkomsten. “De vraag is altijd hoe je tot een plan van aanpak moet komen als je de resultaten van je onderzoek binnen hebt”, legt Ank van der Meiden, kwaliteitsmedewerker van Driezorg Zwolle, uit. “De kracht van dit programma is dat het breed is opgezet: de zorgmedewerkers praten bijvoorbeeld ook mee. Daardoor worden de uitkomsten ook breder gedragen.” De betrokken partijen kiezen in één sessie gezamenlijk één punt dat in aanmerking komt voor verbetering. Bij Proteion in Venlo kwam bijvoorbeeld de telefonische bereikbaarheid als belangrijkste knelpunt naar voren. Janneke Appeldoorn: “Cliënten werden in onze instelling vaak doorverbonden en waren ontevreden met het resultaat van hun telefoontje. We hebben nu samen een aantal verbeterdoelen opgesteld.”
Cliëntenraadslid Helene Knippenbergh is zeer te spreken over het proces. “Het was een heel prettige ervaring. De begeleiding was heel goed en we kregen zelfs gelijk een uitdraai met de resultaten mee naar huis. Alles was erg goed gepland. Als cliëntenraadslid moet je natuurlijk altijd kritisch kijken, maar als iets heel goed werkt moet dat ook gezegd kunnen worden.” Uiteindelijk moet de sessie leiden tot een verbeterplan waar iedereen ook echt mee verder kan. Marianne Willems, zorgmanager van Driezorg: “We kunnen nu concreet een probleem aanpakken. Daarbij was het heel goed dat er een extern iemand is die het proces begeleid. Het is dan ook zeker voor herhaling vatbaar.”
Toch zijn er ook kleine kritiekpuntjes. “De werkwijze die beschreven staat in de brochure kost in de praktijk wel veel tijd”, vindt Ank van der Meiden. “Zeker als je alle stappen steeds moet ondergaan. Je zou misschien de ‘highlights’ eruit kunnen nemen, want de werkwijze spreekt wel erg aan. Het is jammer dat nu niet alles besproken wordt, door de strakke planning.” Janneke Appeldoorn is het daar deels mee eens. “Door het korte tijdsbestek moest er veel snel worden gedaan. Jammer is dat je maar tot één verbeterpunt komt.” Toch valt er ook volgens haar vooral veel vóór Van meten naar verbeteren’ te zeggen. “De samenstelling en de samenwerking tussen de verschillende deelnemers is positief Iedereen zit bij elkaar, van directie tot uitvoerende medewerkers. En zeker voor die laatste groep is zo’n middag belangrijk, omdat zij het uiteindelijk zijn die de veranderingen moeten gaan uitvoeren.”
Vervolgtraject
De vraag is: leveren de verbeterplannen ook wat op? En krijgt het project een vervolg? Marianne Willems: “Het proces tot verbetering is hier in gang gezet. Het is dan ook zeker voor herhaling vatbaar, dus ik kan me goed voorstellen dat we dit gaan introduceren. Zonder dat het te ingewikkeld wordt, wordt toch iedereen bij de zorg betrokken.” Haar collega Ank van der Meiden, is ook enthousiast. “Zonder ‘Van meten naar verbeteren’ hadden we ook acties ondernomen, maar nu zijn deze alvast in gang gezet.” Of Proteion vaker op deze manier te werk gaat is nog niet beslist. “Er zullen nog gesprekken worden gevoerd om te kijken of de pilot een vervolg zal krijgen”, weet Janneke Appeldoorn. Als cliëntenraadslid heeft Helene Knippenbergh in ieder geval de hoop dat er vaker zulke bijeenkomsten volgen. “Als je dit twee keer per jaar zou doen, is dat al heel goed. De punten die we besproken hebben, leven echt bij de cliënt en de medewerker.”
Brochure
De gelijknamige brochure bij de methode ‘Van meten naar verbeteren is bij LOC te bestellen door 5 euro (leden) en 10 euro (niet-leden) over te maken op rekeningnummer [x] van stichting LOC te Utrecht. Onder vermelding van 2010-03, van meten naar verbeteren’, uw naam-/ adresgegevens en het aantal exemplaren. Aangesloten cliëntenraden in de verpleging & verzorging en thuiszorg hebben de brochure reeds ontvangen. Aangesloten cliëntenraden die geen gratis exemplaren hebben ontvangen kunnen een eerste exemplaar gratis aanvragen. De brochure is gebaseerd op het werken met het kwaliteitskader. Toch kan deze voor cliëntenraden in de sectoren GGz, verslavingszorg, maatschappelijk opvang/ vrouwenopvang en welzijn ook van nut zijn.
Oorspronkelijke publicatie: Zorg & Zeggenschap, mei 2010
Comments