Het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg 2012 vond donderdag 7 juni plaats in een bomvol Cinemec te Ede. Ruim duizend bezoekers kwamen bijeen, onder meer voor de uitreiking van de Gastvrijheids Awards (zie het artikel over de awards). Daarnaast was er cabaret en vele visies op een gastvrijere zorgsector. Een verslag.
Gastvrijheidszorg met Sterren is een waarderingssysteem voor de kwaliteit van de gastvrijheidszorg in zorginstellingen. De deelnemende instellingen hebben het gastvrijheidsniveau in hun zorgorganisatie laten beoordelen en krijgen daarvoor sterren toebedeeld. Tijdens het congres zijn awards uitgereikt voor de zorginstellingen die als beste beoordeeld zijn op gastvrije zorg in de categorieën verpleging & verzorging (winnaar Zorgcentrum Padua) GGz (winnaar Emergis Kloetinge) en in de categorie ziekenhuizen.
Vijf sterren
Gastvrijheidszorg met Sterren, een initiatief van LOC, B+B Vakmedianet en Koksgilde Nederland, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een een belangrijk event. Met ook dit jaar weer meer deelnemende zorgorganisaties dan vorig jaar. En, omdat het niveau ook ieder jaar hoger wordt, werden er voor het eerst aan de best scorende organisaties vijf sterren gegeven.
LOC-directeur Yvonne van Gilse opende het congres waarbij ze benadrukte hoe groot het belang is van gastvrijheid in de zorg voor cliënten. “Gastvrijheid helpt om betekenis te kunnen geven aan je leven, ook al is die anders dan voorheen.” Het is belangrijk dat mensen een doel houden in het leven, invloed kunnen hebben anderen en een gevoel van eigenwaarden daaraan kunnen ontlenen. Zodat je je als mens volwaardig voelt. “Ook of misschien wel juist voor mensen die afhankelijk zijn voor zorg. In de gezondheidszorg zijn we geneigd verantwoordelijkheid van mensen over te nemen. Het is de kunst om op een andere manier naar mensen te kijken die zorg nodig hebben.”
Smaak toegepast
Omdat eten een belangrijk onderdeel is van de beleving van cliënten, stonden er enkele sprekers op het programma die het belang smaak en lekker eten benadrukten. Edwig Goosstens (coördinator Center for Gastrology) kwam uit Vlaanderen om zijn project Smaak toegepast, op de agenda te zetten. Gastrology, aldus Edwig, betekent niet alleen lekker eten maar lekker eten in een geweldige sfeer. “Daarbij wordt gekeken naar smaak, kennis, gezondheid, veiligheid als kernbegrippen.” En dat is nodig want het niveau van eten en drinken in de gezondheidszorg is schrijnend. “Als iemand in een zorginstelling belandt wordt gevraagd welke telefoon of televisie hij wil. Er wordt verteld waar het toilet is. Maar vragen stellen aan cliënten over voeding en drinken gebeurt vaak niet.” De schuld voor de in zijn ogen gebrekkige kookkunsten in de zorg: de kok. “Het niveau moet omhoog, smaak moet op de agenda.”
“Alles wat de keuken verlaat moet lekker, gezond, veilig en af zijn,” is de visie van Edwig. Om dat te bereiken worden er opleidingen gestart in Nederland en België voor zogenoemde chefs gastro-engineering, waar wetenschap en smaak worden gekoppeld. Een aanpak die naar eigen zeggen goedkoper is dan wat er nu gebeurt. “Maar ook tegemoet komt aan de smaakwensen en verlangens van de cliënt.
Lekker Betrokken!
Phyllis den Brok gaf aansluitend op het podium van Cinemec de aftrap Lekker Betrokken!, waarvan zij projectleider is. Lekker Betrokken gaat zorginstellingen de komende jaren ondersteunen bij het beantwoorden van de vraag: hoe kun je als zorginstelling in het beleid als vanzelfsprekend duurzaamheid de leidraad laten zijn? LOC vindt duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen ook belangrijk en ondersteunt het project. Duurzaamheid, zo bepleit Phyillis den Brok, is meer dan ‘zuinig’ omgaan met producten en het proces van zorgverlening alleen. “Het gaat bijvoorbeeld ook om een goed personeelsbeleid en de zorg voor cliënten. En bijvoorbeeld de vraag hóe kwaliteiten van mensen – zowel cliënten als medewerkers – zo goed mogelijk te benutten.”
Een kwestie van bewustwording. “Het moet concreet worden. Want wat zegt duurzaamheid mij als cliënt of personeelslid? Ik wil gewoon lekkere producten eten, die herkenbaar zijn en waardoor ik mij beter ga voelen.” Daarbij is het tegengaan van verspilling maar één onderdeel. “We willen namelijk naar een structureel duurzame zorgsector. Waarbij we er rekening mee houden dat iedereen anderen dingen belangrijk vindt.” Aan betrokkenen wordt vooral gevraagd hun kennis in te brengen. Lekker Betrokken! draagt de successen uit en ondersteunt onderzoek op het gebied van duurzaamheid in de zorg.” Meer informatie is te vinden op www.vhvg.nl. In het aanstaande juni-nummer van Zorg & Zeggenschap leest u een uitgebreid interview met Phyllis den Brok over Lekker Betrokken!
Gastvrijheidsonderzoek
Ruud Bakker van B+B Vakmedianet presenteerde op het congres alvast de belangrijkste resultaten van het jaarlijkse gastvrijheidsonderzoek. Naast de Gastvrijheid Awards (klik hier voor het artikel over de award winnaars) worden alle resultaten van audits, enquêtes en gesprekken met deelnemers namelijk ook verzameld om een compleet beeld te geven van de staat van de gastvrijheidszorg in Nederland. En het gaat goed, aldus Ruud Bakker. “De totaalscore is flink gestegen, we zien veel instellingen die hun niveau hebben behouden of verbeterd ten opzichte van eerdere edities.”
Op alle onderdelen waarop wordt beoordeeld (beleid, gastvrijheidszorg, eten en drinken, ambiance, observaties) springen met name eten en drinken en ambiance er in positieve zin uit. “Maar op alle onderdelen gingen de scores omhoog ten opzichte van vorig jaar. Als je kijkt naar vier jaar geleden, dan is de diversiteit in het aanbod veel groter geworden. Er zijn veel meer instellingen met multiculturele en biologische producten bijvoorbeeld.” Wat nog te verbeteren is? De betrokkenheid van de cliënt. Het management is overtuigd van belang van cliëntinbreng, maar in de praktijk vinden cliënten dat nog te weinig worden betrokken. “Maar de intenties zijn heel goed, net als de uitvoering in de praktijk.” Lees meer over het onderzoek op de website van Gastvrijheidszorg met Sterren.
Sterrengids
Vanmiddag nam D66-kamerlid Pia Dijkstra het eerste exemplaar van de Sterrengids Gastvrijezorg 2012 in ontvangst uit handen van Yvonne van Gilse. In deze gids zijn de resultaten gebundeld van de behaalde scores van de 225 zorginstellingen die hebben meegedaan. Komende week krijgen alle deelnemers hun eigen rapport toegestuurd.
Het congres gemist? Het hele Nationaal Congres Gastvrijheidszorg is binnenkort terug te kijken op: www.kiesbeter.nl
Oorspronkelijke publicatie: www.loc.nl, 7 juni 2012
Comments